Kolekcija podjetja Timberland

Podjetje Timberland, je začelo z  izdelovanjem kolekcije, torb, majic in škornjev, narejenih iz 50% plastike, nakopičene na Haitiju.

Ideja je nastala, ko je ustanovitelj Ian Rosenberg, po letu 2010, ko je Haiti prizadel močan orkan, obiskal državo.  Ian pravi: ”da se je takoj zaljubil v državo, a ob enem opazil velik problem revščine in nakopičenostjo s smeti.”

 

Podjetje se je kmalu za tem povezalo z ekipo Thread International, blagovnim podjetjem z družbeno odgovornostjo, ki ustvarja kolekcijo oblačil.

 

Več kot 1300 ljudi na Haitiju zbira plastične plastenke in jih prodaja tamkajšnjim zbiralnim centrom. Plastenke nato v zbirnih centrih zdrobijo na drobcene lističe , jih pošljejo v Timberland tovarne v Združenih državah, kjer jih predelajo v materiale, ki postanejo del oblačil, čevljev in torbic.

 

S tem gibanjem so iz ulic in kanalov odstranili malo manj kot milijon plastenk. Ob enem pa tamkajšnjemu prebivalstvu ponudili vir zaslužka. S tem ustvarjanjem del za nižji sloj, podjetje Thread definitivno pomaga v boju z revščino.

 

Po podatkih CIA World Factbook, kar 80% Haitičanov živi pod pragom revščine, kar postavlja Haiti med najrevnejše države na Svetu.

 

Znamka Timerland, je eno izmed podjetij ki želi biti bolj trajnostno naravnano. Do leta 2020, želi v vse svoje izdelke vnesti vsaj eno komponento narejeno iz recikliranih materialov. Poleg tega želi popolnoma odstraniti uporabo PVC materialov. Ne dolgo nazaj pa so podali tudi  iniciativo za posaditev 100 milijonov dreves, ki sovpadajo z njihovim logotipom.

 

Vir: https://www.globalcitizen.org/en/content/timberland-shoes-recycled-trash-haiti/

https://www.timberland.com/markmakers/thread.html

Vir fotografije: https://cola.unh.edu/international-affairs/event/nhis-thread-x-timberland-haiti-bottle-boot