EU direktiva

Odlična novica tega tedna. Evropski poslanci so podprli direktivo o zmanjšanju vpliva plastike za enkratno uporabo. Od leta 2021, bo prepovedana vsa  prodaja plastičnih priborov, plastičnih vatiranih palčk, krožnikov, slamic, lončkov za kavo, palčk za mešanje pijač,…  Omenjene stvari namreč predstavljajo več kot 70% odpadkov v morju.

 

Poleg tega so sprejeli tudi zahteve o plastičnih embalažah, ki nimajo namena ohranjanja higiene, da se ta do leta 2025 nadomestijo z okolju prijazno embalažo ali embalažo narejeno iz že recikliranih materialov. Veliko pozornost pa so namenili tudi plastiki, ki naj bi bila biološko razgradljiva, a ob enem predstavlja veliko problematiko mikroplastičnih delcev.

 

Evropski poslanec Igor Šoltes dodaja, da se iz minute v minuto proda več milijonov plastenk, ki so dokaz, da je plastika globoko zakoreninjena v naša življenja. Je tudi ubijalec naše prihodnosti, saj kot je bilo navedeno, napovedujejo da bo do leta 2050, v morju več plastike kot rib. Ker plastika prodira povsod, v hrano, živali, tudi človeško telo, je ukrepanje na tem mestu nujno.

 

Vir: https://www.delo.si/novice/okolje/evropski-poslanci-podprli-prepoved-slamic-in-plasticnih-kroznikov-106078.html

Vir fotografije: https://www.wideopeneats.com/mcdonalds-plastic-straws/