Mikroplastika v človeškem telesu

Na Dunajski univerzi za medicino in Avstrijskega okoljskega ministrstva so sporočili, da so prvič v vzorcih človeškega blata odkrili sledi mikroplastike.

Ta je bila najdena pri vseh vzorcih osmih udeležencev starimi med 33 in 65let, ki prihajajo iz različnih celin. En teden so o svoji prehrani vodili dnevnik, po tem pa so jim vzeli vzorce blata. Vsi udeleženci so v tem času uživali živila, pakirana v plastiko in pijače iz plastenk. Večina jih je uživala tudi ribe in morske sadeže, nihče pa se ni prehranjeval izključno vegeterjansko.

Plastika, v katero so pakirana živila, embalaža za mleko in plastenke s pijačo vsebujejo na primer bisfenol A (BPA). Kemična snov je del polikarbonatnih plastik, ki so ene najbolj problematičnih ta hip. BPA namreč oponaša delovanje estradiola, estrogenega hormona, ki nastaja v jajčnikih. Vsebina v plastični embalaži absorbira BPA in lažni »hormoni«, kemične snovi, pridejo v telo ter zasedajo mesta hormonom in rušijo njihovo delovanje. Poskusi so tudi pokazali, da povečan estradiol povečuje prostato in zato se stopnjujejo bolezni, povezane s prostato.

Vir: https://www.onaplus.si/mikroplastika-v-cloveskem-blatu1


Leave a comment